Była to również okazja by spróbować swych sił w tworzeniu pisanek. Każdy, kto przyniósł ze sobą ugotowane jajko mógł spróbować swych sił pod okiem doświadczonych twórców, którzy przyjechali do Siemiatycz z całej okolicy.
Tradycyjnie dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska z Koryckim serem i tradycyjnie wypiekanym chlebem na zakwasie. Robione jest także pieczywo z gotowanymi kartoflami, wykonuje się również: chleb z samego żyta bez dodatku drożdży - taki wypiek ma bardzo dobrą trwałość, poza tym wypieka się: kołacze razowe, chleby razowe na miodzie, wieloziarnisty razowy, razowy z otrębami pieczony na liściach chrzanu, lub otrębach w okresie zimowym. Specyficznym asortymentem są - fafernuchy kurpiowskie z marchewką, pieprzem i miodem.
Organizatorem kiermaszu był Siemiatycki Ośrodek Kultury.