Ta rodzinna, impreza plenerowa organizowana jest w Mielniku po raz drugi i jest okazja do sprawdzenia swoich zdolności kulinarnych, jak i dobrej zabawy na świeżym powietrzu. Korowaj, czyli kołacz to drożdżowe ciasto, pieczywo obrzędowe i najważniejsze pieczywo weselne Słowian. Korowaj znany jest w Serbii, Bułgarii, na Białorusi, Ukrainie i Litwie, w Polsce – na Podlasiu, Mazowszu, Śląsku i Podkarpaciu. Pieczenie korowaja jest jedną z nielicznych tradycji, które łączą ludzi z różnych stron świata i uświadamiają, jak bliskie są nasze korzenie.
Gwoździem rozśpiewanego i roztańczonego programu będzie konkurs o tytuł najlepszego Korowaja 2008, rozgrywany w dwóch kategoriach: amatorów i zawodowców. Ciasta zgłoszone do konkursu będą oceniane pod względem smaku i urody. W tym roku w jury konkursowym zasiądą między innymi dziennikarka telewizyjna Anna Maruszeczko (TVN), pisarka i dziennikarka prasowa Adrianna Ewa Stawska (miesięcznik Zabytki/Heritage), dziennikarz i krytyk kulinarny Paweł Loroch („Pytanie na śniadanie” TVP2 i audycja radiowa „Gastrofaza”, Antyradio), oraz pisarz i dziennikarz radiowy Piotr Szymon Łoś („Gościniec” Radio dla Ciebie).